Allah Maha Besar

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku,
hidupku,
matiku
adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta
keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.




"wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup
keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ."ya allah
jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua
ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal
dunia"
MANUSIA memang cenderung menjaga sesuatu yang dianggap berharga. Sebaliknya kita akan membuang sesuatu yang dianggap tidak berharga. Semakin bernilai sesuatu semakin bersungguh kita menjaganya.

Sesetengah manusia sangat menjaga hartanya kerana dianggap hartanya sangat berharga. Ada pula sentiasa menjaga dan merawat mukanya supaya kelihatan awet muda kerana cantik adalah segalanya.

Ada juga bermati-matian mempertahankan kedudukan kerana itu dianggap bernilai dan kalaulah begini perilaku kita, rupanya kita masih menganggap material (kebendaan) adalah segala-galanya.

Namun, ada juga yang bermati-matian menjaga hidayah dan petunjuk yang Allah anugerahkan. Orang yang seperti ini berkeyakinan hidup ini tidak akan selamat sampai muara ketenangan di akhirat kecuali hanya dengan bekalan taufik dan hidayah Allah.

Taufik dan hidayah sangat penting di dalam diri manusia. Pernah suatu ketika seorang yang dibutakan matanya dalam permainan diminta supaya berjalan, tiba-tiba menangis.

Dia berasa langkahnya berisiko, mungkin terpelecot, bimbang terhantuk atau jatuh tangga. Begitulah akibatnya sekiranya tidak mendapat panduan.

Orang yang yang berjalan tanpa arah sentiasa berada dalam cemas, takut, bingung. Tidak sedikit orang kaya yang menderita dengan kekayaan. Bagaimana kekayaan yang melimpah semakin membuatnya sengsara.

Pendek kata orang yang jauh daripada petunjuk Allah dan al-Quran, apa pun diberikan Allah kepadanya pasti hanya akan membuatkan dirinya hina.

Harta, pangkat, kedudukan atau penampilan kalau tidak diiringi dengan ketaatan pasti akan menyiksakan.

Kemerdekaan yang kita kecapi sekarang jika tidak diiringi dengan ketaatan kepada Allah membuatkan kita mudah lalai. Negara saja merdeka tetapi jiwa tidak, malah ditawan syaitan.

Sedarlah, syaitan adalah penjajah yang tidak pernah berputus asa. Dalam satu perisytiharan, menurut hadis Rasulullah s.a.w, syaitan pernah berkata: "Demi kebesaran-Mu, aku bersumpah wahai Allah, aku tidak akan berpisah dengan anak Adam selagi nyawanya masih di badan.”

Bayangkan kesungguhan syaitan, isytihar perang dengan manusia. Kalau kita masih main-main, mudah tertipu.

Syaitan ibarat tukang joget atau penari. Dia akan menari ikut muzik. Kalau dondang sayang ada lenggoknya, kalau lagu rock pandailah dia meloncat...maknanya syaitan tahu sasarannya kalau orang alim begini caranya, kalau sesatkan pemuda lain caranya, orang kaya lain pula kaedahnya.

Kita memberikan tumpuan kepada yang nampak di mata, yang besar-besar biasanya menjadi tumpuan, yang kecil tidak berapa dipedulikan. Kita kadang kala lupa sesuatu yang tidak nampak itu sangat berharga.

Iman kecil sahaja, tidak nampak tapi sangat berharga. Jadi dalam hidup ini lihat dan utamakan pandangan Allah.

Lagu yg menginsafkan setiap yg bergelar manusia.. Satu masa nanti, di situlah tempat kita. Tiada daya yg mampu mengelak dari sakaratul maut. Mampukah kita bayangkan betapa kuatnya suara malaikat Munkar dan Nakir? Mampukah kita menghadapinya?

كُلٌّ نَفسٍ ذَائِقَةُ الْمَوت..

Setiap yg bernafas pasti akan merasai mati..

اللَهُمَّ اخْتِمْ لنا بِحُسْنِ الْخَاتِمَة وَلاَ تَخْتِمْ عَلَيْنَا يَا الله بِسُوءِ الخَاتِمَة..

Ya Allah, matikanlah kami dengan husnul khotimah. Janganlah Engkau matikan kami dengan su-ul khotimah..

Ku merintih, aku menangis,
Ku meratap, aku mengharap,
Ku meminta dihidupkan semula,
Agar dapat kembali ke dunia nyata

Perjalanan rohku,
Melengkapi sebuah kembara,
Singgah di rahim bonda,
Sebelum menjejak ke dunia,
Menanti di barzakh,
Sebelum berangkat ke mahsyar,
Diperhitung amalan,
Penentu syurga atau sebaliknya

Tanah yang basah berwarna merah,
Semerah mawar dan juga rindu,
Tujuh langkah pun baru berlalu,
Seusai talkin bernada syahdu,
Tenang dan damai di pusaraku,
Nisan batu menjadi tugu,
Namun tak siapa pun tahu resah penantianku

Terbangkitnya aku dari sebuah kematian,
Seakan ku dengari,
Tangis mereka yang ku tinggalkan,
Kehidupan disini bukan suatu khayalan,
Tetapi ia sebenar kejadian

Kembali oh kembali,
Kembalilah kedalam diri,
Sendirian sendiri,
Sendiri bertemankan sepi,
Hanya kain putih yang membaluti tubuhku,
Terbujur dan kaku,
Jasad didalam keranda kayu,

Ajal yang datang dibuka pintu,
Tiada siapa yang memberi tahu,
Tiada siapa pun dapat hindari,
Tiada siapa yang terkecuali,
Lemah jemari nafas terhenti,
Tidak tergambar sakitnya mati,
Cukup sekali tak sanggup untuk ku mengulangi

Jantung berdegup kencang,
Menantikan malaikat datang,
Menggigil ketakutan gelap pekat dipandangan,
Selama ini diceritakan,
Kini aku merasakan,
Di alam barzakh jasad dikebumikan
Bila fikiran bercelaru.. perasaan selalu bertanya, kenapa?.. lantas, hati berkata.. kerana dirimu jauh dengan Allah.. Ya Allah .. ampunkan lah diri ini... semoga diri ini tergolong dari mereka yang sentiasa dekat denganMu.. Amin..

Petikan di bawah di ambil dari Berita Harian Online
....................................................................................................................

ABDULLAH bin Abbas pernah ditanya mengenai keadaan orang yang Khawf (takut) kepada Allah SWT. Beliau berkata: ”Hati mereka sentiasa gembira lantaran takut kepada Allah. Mata mereka bercucuran air mata sambil berkata: Bagaimana mungkin kami dapat menikmati kesenangan sedangkan kematian berada di belakang kami, kubur di hadapan kami dan Hari Kiamat dijanjikan kepada kami. Sementara di atas neraka jahanam jalan kami dan di hadapan Tuhan tempat kami berdiri untuk dibicarakan?”
Bayang-bayang ketakutan sentiasa menghantui kita. Manusia memiliki pelbagai jenis ketakutan. Takut kepada penyakit, takut diceroboh harta bendanya, takut menghadapi musibah, takut kehilangan orang dicintai, takut miskin, takut gagal, takut tua, takut tidak glamor dan pelbagai jenis ketakutan seumpama itu.

Semua itu menjadi sifat semula jadi yang terbentuk dalam diri manusia ketika menghadapi realiti kehidupannya setiap hari. Namun sifat takut yang sebegitu tidak seharusnya menghapus sifat takut paling penting dan wajib dimiliki hamba yang beriman, iaitu sifat takut kepada Allah Taala.

Seperti perkataan Ibnu Abbas tadi, takut kepada Allah SWT menjadikan diri kita gembira menikmatinya. Jika takut kepada realiti ujian duniawi, kita pasti akan berasa sedih dan risau.

Berlainan dengan rasa takut pada Allah SWT yang mendatangkan kegembiraan di hati. Anda pasti boleh membezakan ketika anda menangis kehilangan wang ringgit; adakah sama dengan tangisan ketika bersimpuh di hadapan Allah SWT pada waktu tengah malam yang tiada seorangpun bersama anda kecuali Dia. Anda menangis mengakui kesilapan diri dan datang kepada-Nya untuk bertaubat. Adakah sama tangisan itu?

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Ya Allah! Kurniakanlah hamba mata yang banyak menangis, yang dapat menyembuhkan hati dengan tangisan itu kerana takut kepada-Mu, sebelum mata itu berubah menjadi darah.” – (Hadis Riwayat Imam Al-Tabrani)

Ada beberapa faktor menyebabkan seseorang itu kehilangan rasa takut kepada Allah SWT antaranya:

l Tertipu dengan angan-angannya mengenai rahmat Allah SWT. Syaitan membisikkan ke dalam hati mereka bahawa rahmat Allah SWT itu mengatasi kemurkaan-Nya, oleh itu tiada sebab untuk meninggalkan maksiat.

Al-Imam Ibnu al-Qayyim al-Jauzi dalam kitabnya Talbisul Iblis (Belitan Iblis) menuliskan mengenai keadaan orang yang dibelit iblis laknatullah dalam hal menafikan takut kepada Allah SWT kerana mengharapkan rahmat-Nya.

Berkata Abu Amru bin Al-Ala’: “Diceritakan kepadaku bahawa Farazdaq pernah duduk dengan suatu kaum yang menyebut mengenai rahmat Allah, lalu mereka bertanya kepadanya: Mengapa engkau suka mencaci wanita yang baik dan suci? Dia berkata: Cuba kalian semua fikirkan, kalaulah aku berbuat dosa kepada ibu bapaku, sama seperti aku berbuat dosa kepada Tuhanku, apa pendapat kamu, adakah tergamak kedua-duanya melemparkan aku ke dalam kawah yang penuh api? Mereka menjawab: Tentulah tidak, kerana kedua-duanya mengasihimu! Dia berkata lagi: Aku penuh yakin dengan rahmat Tuhanku lebih daripada keyakinanku terhadap rahmat kedua-dua ibu bapaku!”

Ibnu al-Qayyim menjawab dalam tulisannya dengan menyatakan: “Ini adalah kesilapan, yang pertama dia hanya melihat pada rahmat Allah SWT tanpa mengira azab-Nya. Dia melupakan rahmat Allah SWT itu hanya diberi kepada orang yang bertaubat dan bertakwa seperti firman Allah yang bermaksud: “Dan sesungguhnya Aku Maha Pengampun bagi siapa yang bertaubat.” (Surah Taha, ayat 82)

Firman Allah lagi yang bermaksud: “Dan rahmat-Ku meliputi segala sesuatu dan Aku mencatatkannya untuk orang-orang yang takut (bertakwa).” – (Surah al-A’raf, ayat 156)

Bagaimana mungkin orang yang melakukan maksiat, tidak mahu bertaubat serta menganggap baik perbuatan jahat akan mendapat rahmat-Nya? Dan bagaimana mungkin orang yang kotor dengan dosa dapat disamakan dengan orang yang bertakwa? Alangkah sempitnya akal dan gelapnya hati orang yang mencari alasan untuk menghalalkan kemaksiatannya.

l Berasa yakin amalan yang dilakukan mampu menyelamatkannya daripada api neraka, sehingga dia tidak berasa takut berbuat maksiat di samping ketaatannya itu.

Sembahyang dikerjakan tetapi menghasut dan memfitnah orang jadi kegemaran. Puasa jadi amalan namun sayang nafsu tak dapat dikawal. Ada yang suka bersedekah tetapi gaji pekerjanya tidak dibayar. Dia tidak takut kepada azab Allah SWT kerana yakin sedekahnya boleh membela dirinya.

Sungguh terjadi kecelaruan amal dalam diri manusia begini. Baik dan buruk sama dibuat, dia tak tahu di manakah untung nasibnya bergolek. Syurga atau neraka bergantung kepada timbangan hisabnya. Begitulah bahayanya apabila kita beramal tetapi tidak disertai dengan rasa takut kepada Allah SWT.

Takut bukan bermakna lari daripada-Nya, bahkan semakin hamba takut, semakin dekat dia kepada Allah Taala. Sesungguhnya Allah SWT menjadikan hati mereka gembira merasai nikmat ketakutan kepada-Nya.

Penulis bertugas di Pejabat Mufti Sarawak
Dapat emails dari abah.. saje nak simpan dalam website kita, coz dah banyak kali dapat, tapi terus lupa bila lama tak baca.. masa dulu2, masa along sorang je, sempat la jugak ummi practise..tapi, sekarang ni rasa tak sempat sangat..
Ingat balik tentang takde masa ni, insaf terasa..coz rasanya masa yang Allah bagi semua sama pada semua orang.. tapi, Allah dah janji jika kita banyak meluangkan masa untukNya, maka Allah akan meluangkan masa untuk kita.. so, kena koreksi balik diri ini.. maybe dah banyak dosa dan sedikit masa yang ummi luangkan padaNya menyebabkan ummi selalu saje terasa takde masa.. Ya Allah .. dekatkanlah diri kami ini denganMu .. Amin..
So, about this article.. read and practise it..

................................................................................................................................

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu
cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak
kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan
pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat
otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite
yang kene mengemas tapi takpe......... satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg
korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa
makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak
maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa.........kita pun bukan tak biasa merapu.......

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...
Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.


15 Pintu Syaitan Yang Ada Di Dalam Diri Kita

- pintu marah
- cinta dunia
- kebodohan (keengganan menghadiri majlis ilmu)
- panjang angan-angan
- rakus
- bakhil
- suka pada pujian
- riak
- ujub (merasa kagum)
- takut dan gelisah
- buruk sangka
- memandang rendah pada orang lain
- merasa suka pada dosa
- merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
- putus asa daripada rahmat "ALLAH"


15 Senjata Menghalang Syaitan

- Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan baik)
- Banyakkan berzikir
- Banyakan Beristigfar
- Baca "la i' la ha illa anta subha naka inni kuntu minaz zoli min"
- Jangan tidur berseorangan
- Baca doa pagi dan petang
- Bersugi
- Melaksanakan solat jemaah
- Berwudhuk sebelum tidur
- menutup aurat
- Membaca doa masuk tandas.
- Banyak berselawat pada hati
- Bertaubat, beristighfar
- Banyakan baca Al-Quran
- Membaca surah Yassin setiap pagi


Rumah yang Tidak Dimasuki Syaitan


- Rumah yang bersih
- Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki rumah
- Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
- Penghuninya jujur dan memenuhi janji
- Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara mendapatkannya halal)
- Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa mesra)
- Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu Bapa
Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi... jeng!jeng!jeng!... bunyi....aauuummmmm!!!
Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja. Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri.
Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni.
Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah
takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia
diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.
Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di
depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun
terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba.
Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia
bergantungan di tengah-tengah perigi. Di mulut perigi, harimau yg
lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam
mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar
dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak
selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya.
Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan.
Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba
Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor
tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut
tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali
tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh.... cam ner ni. Pas
tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut
tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit
juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni....
habislah jadi mangsa buaya .

Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu
tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih...
Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya,
tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu... bunyi lebah
bawa madu. Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat
lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan
terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat
sehingga tidak terkata. Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu
ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh
sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau
yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di
bawah.

Kalau semua nak tahu , si Hamba Allah itu adalah kita semua.
Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa
mengejar kita, so beringat-ingatlah. 2 ekor buaya itu adalah
malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.
Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita
kalau pendek talinya maka pendeklah umur kita dan kalau panjang
talinya maka panjanglah umur kita.
Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam
yang sentiasa menghakis umur kita.Kan tikus tu gigit tali tu.
Madu..., madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi
adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke
dalam mulutnya,dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila
dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak
ingat Allah. Astaghfirullah...
Petikan daripada Harian Metro : 15hb April 2007
.............................................................................................
Kembali ke pangkal jalan


SELAYANG: Sejak kali pertama diadakan pada 22 April 2003, Kem Smart Remaja yang dikhususkan kepada pelajar sekolah menengah bermasalah di Selangor sudah ‘mengeluarkan’ hampir 500 pelajar.

Daripada jumlah itu, ada yang berjaya dalam kehidupan masing-masing, malah tidak kurang juga menjadi tenaga penggerak dalam pertubuhan Gerakan Ehsan Selangor (GES), satu daripada penganjur program berkenaan.

Setiausaha Kehormat GES, Mahezan Baharom Shah, berkata program yang turut dianjurkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Selangor itu terbukti membantu pelajar bermasalah kembali ke pangkal jalan.

“Pelbagai masalah kami temui sepanjang mengendalikan kem ini. Antaranya remaja yang mengaku terbabit dalam kes jenayah seperti merompak, mencuri, bergaduh, seks bebas, lumba haram, gansterisme dan peras ugut.

“Menyedihkan kerana pada usia semuda 14 tahun, mereka terbabit dalam kes yang boleh dianggap berat atau serius. Begitupun, kami berusaha membantu mereka kembali ke pangkal jalan.

“Memang ada yang berjaya kerana selepas kem ini kita buat susulan di sekolah sehingga mereka selesai menduduki SPM (Sijil Peperiksaan Malaysia), malah selepas itu juga ada yang dibantu,” katanya.

Mahezan ditemui di Pusat Belia Bukit Lagong ketika mengendalikan kem Smart Remaja Siri Ke Lapan bermula 9 hingga 12 April lalu.

Katanya, sebelum ini iaitu dalam siri awal kem berkenaan, peserta membabitkan pelajar tingkatan empat, tetapi wujud masalah membuat tindakan susulan kerana selepas tingkatan lima mereka tamat belajar.

Namun, katanya, selepas diubah kepada pelajar tingkatan dua, baru kesannya diperoleh apabila pemantauan dan tindakan susulan boleh dibuat bagi memastikan golongan itu berubah menjadi manusia lebih baik.

Mahezan berkata, dalam program itu peserta dikehendaki mengikuti tiga kem membabitkan kursus asas, kursus sahsiah dan peningkatan jati diri.

“Kursus asas ini lebih kepada mengenali diri, keluarga terutama emak dan ayah, serta kelebihan diri. Selepas itu, baru mereka menghadiri kursus sahsiah yang berorientasikan agama mempelajari fardu ain dan kifayah.

“Untuk kem terakhir, mereka didedahkan dengan aspek peningkatan jati diri seperti mempunyai hala tujuan selepas SPM dan wawasan mereka untuk masa depan,” katanya.

Sepanjang mengendalikan kem berkenaan, Mahezan berkata, masalah utama yang kerap ditemui atau membelenggu peserta ialah pengetahuan agama mereka cetek.

Sebagai contoh, katanya, ada yang tidak tahu mengucap dan sembahyang dengan tertib, meskipun usia masuk 14 tahun.

“Memang sedih melihat keadaan peserta, terutama yang kurang ilmu agama. Jadi tugas kami di sini ialah mendidik mereka daripada segi psikologi dan rohani, sekurang-kurangnya selepas keluar nanti mereka ada asas,” katanya yang turut menggunakan modul daripada Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN).

Mengenai pemilihan peserta, Mahezan berkata, pelajar dipilih pihak sekolah dan nama mereka dihantar ke Pejabat Pendidikan Daerah sebelum diserahkan kepada penganjur.

Dalam kem siri kelapan baru-baru ini, 53 pelajar membabitkan daerah Petaling dan Hulu Langat menyertainya dengan pecahan 34 lelaki dan 19 wanita.

Dalam pada itu, Mahezan berkata, pihaknya memerlukan sumbangan pelbagai pihak, sama ada swasta atau badan bukan kerajaan (NGO) untuk memastikan lebih ramai peserta dapat menyertai selain memantapkan lagi program berkenaan.

.......................................................................................................

semasa baca berita ni.. pelbagai perasaan timbul.. takut, risau, bimbang, sedih dan hati tak tenang bila fikirkan masa depan anak - anak akan datang..
yang ummi copy di atas ni, hanyalah sebahagian daripada berita yang dipaparkan dalam akhbar berkenaan, bukan lagi pengakuan anak - anak yang boleh digelar dengan nama 'setan cilik' tu.. entahlah.. menitis air mata ummi bila baca pengakuan mereka, yang mana teramat teruk dan tak pernah terfikir di fikiran ummi, yang mereka sanggup melakukan semua perbuatan tersebut.. Ya Allah .. Selamatkanlah keluarga kami dari semua ini.. hindarilah kami dari fitnah dunia Ya Allah.. kami takut dengan azabMu.. Ya Allah, bimbinglah kami.. Amin Ya Allah..
Tapi, yang pasti.. penyebab utama mereka terjebak dalam kes - kes sebegini kerana kurangnya didikan agama daripada their parents. Sebagaimana petikan berita di atas
" Sepanjang mengendalikan kem berkenaan, Mahezan berkata, masalah utama yang kerap ditemui atau membelenggu peserta ialah pengetahuan agama mereka cetek."
Betulla bagai yang dijangka, mereka ini tidak diberikan apa yang sepatutnya mereka dapat.. iaitu pendidikan agama.. apabila ibubapa tidak menitikberatkan amanah yang telah Allah letakkan pada mereka, maka inilah padahnya.. anak - anak akan terumbang ambing tanpa satu pegangan yang kukuh.. mereka tidak tahu arah mana yang perlu mereka ambil.. dan, mereka tidak pandai dan tidak bijak dalam membuat keputusan.. Ya Allah.. Na uzubilLah..
Jika diteliti, mereka sebenarnya teringin menjadi baik dan menjadi 'seorang' yang berguna.. mereka ini lahir dalam fitrah, suci dan bukan mereka yang berhak mencorak masa depan mereka.. tugas ini, amanah ini, ibubapa mereka yang sepatutnya pikul.. ya, memang ibubapa mereka yang bersalah..
Ya Allah.. takut bila difikirkan semua ini.. beratnya amanahMu ini Ya Allah.. bimbang dengan diri sendiri?? adakah aku ini sudah menjalankan amanahMu ini dengan betul??.. adakah hambaMu ini sudah mengajarkan apa yang sepatutnya anak - anak dapat?? Ya Allah, risau dengan kedhaifan diri ini, takut amanah yang diberikan, tak tertunai.. Na uzubillah.. Ya Allah, bimbinglah kami Ya Allah.. kami takut dengan siksaMu di akhirat nanti.. Bimbinglah kami ke jalanMu Ya Allah.. kasihanilah kami Ya Allah..

petikan dari http://ummsyuhada.blogs.friendster.com/bicara_hati/ ................................................................................

Kuliah Maghrib, Masjid Batu, 4 Mac 2007, Ustaz Sidek Noor

Sedikit perkongsian...

Akhlak yang elok dibentuk dari kecil lagi, dari awal kejadian lagi. Di sinilah ibu bapa memainkan peranan masing-masing untuk membentuk akhlak yang baik dalam diri anak-anak. Sebenarnya, nak didik anak-anak jadi seorang yang mempunyai akhlak yang baik bermula sebelum berkahwin lagi. Seorang lelaki mesti cari seorang calon isteri yang solehah, begitu juga sebaliknya. Asas agama yang baik pada suami dan isteri, insyaAllah akan terbentuklah keluarga yang diberkati Allah.

Isteri adalah amanah Allah kepada suami. Ustaz menceritakan satu kisah di zaman para sahabat. Ada seorang sahabat ni tak tahan dengan isterinya yang suka berleter. Dia ingin meminta nasihat daripada Saidina Umar berkenaan perkara tersebut. Sampai je dia di hadapan rumah Saidina Umar, dia terdengar isteri Saidina Umar duk berleter kat Saidina Umar. Lalu sahabat tersebut membatalkan hasratnya untuk bertemu dengan Saidina Umar sebab perkara yang sama turut berlaku pada Saidina Umar. Tapi Saidina Umar ternampak sahabat ni, dipanggilnya sahabat tersebut dan bertanyakan tujuan kedatangannya. Kata sahabat tersebut, "Sebenarnya wahai Amirul Mukminin, aku mahu meminta nasihat darimu tentang isteriku yang sangat suka berleter tapi apabila aku sampai ke rumahmu, aku dapati perkara yang sama berlaku ke atasmu. Lantas aku batalkan niatku untuk mendapatkan nasihatmu." Jawab Saidina Umar, "Wahai sahabat, isteri adalah amanah Allah. Isteriku terlalu banyak kelebihannya. Dia telah memasak makanan untukku, membasuhkan pakaian untukku dan dialah juga yang menyusukan anakku sedangkan itu semua bukanlah kewajipannya. Akulah yang sepatutnya memasak, membasuh, dan aku jugalah yang sepatutnya mencari orang untuk menyusukan anakku. Disebabkan kelebihannya yang banyak itulah, maka aku sabarkan diriku terhadap kelemahan dirinya yang satu itu (berleter)."

Urusan mendidik anak-anak adalah amanah Allah kepada ibu bapa. Ia adalah suatu tanggung jawab yang penting dan berat untuk dilaksanakan. Bak kata ustaz, menghasilkan berpuluh-puluh kereta lebih mudah daripada menghasilkan generasi soleh/ah dengan keadaan masyarakat yang haru-biru sekarang ni. Kadang-kadang, anak-anak rosak disebabkan masyarakat sekeliling. Sebab tu la setiap Muslim memainkan peranan dalam membentuk masyarakat yang baik seterusnya membentuk sebuah negara Islam.

Anak-anak harus dididik untuk memberi sumbangan pada Islam, biasakan mereka dengan pakaian-pakaian Islam (anak lelaki dibiasakan pakai seluar panjang dan berkopiah, anak perempuan dibiasakan dengan pemakaian tudung) agar mereka sinonim dengan pakaian-pakaian Islam, cenderungkan anak-anak ke arah membuat perkara kebaikan dan jangan biar mereka buat perkara-perkara jahat. Tapi, kalau pun hendak mendenda anak-anak atas kesalahan mereka, biarlah munasabah. Jangan terlalu berkasar dengan mereka samapai lebam-lebam, luka-luka di badan.

Dan jangan pula disayang secara berlebihan dan jangan diajar mereka hidup mewah. Ajar anak-anak jadi zuhud, jadikan mereka seorang yang berani, pemurah dan jadikan mereka seorang mujahideen. Kawal juga TV...pilih siaran yang bermanfaat untuk ditonton. Dan pastikan juga makanan yang diberi pada anak-anak dan isteri adalah halal dan daripada sumber yang halal. "We are what we eat..."


Proses sosialisasi sihat, kasih sayang bantu pertumbuhan minda kanak-kanak


ANAK adalah harta keluarga yang amat bernilai. Anak yang terbentuk wataknya dengan baik bakal menyumbang kepada keluarga dan negara. Apalagi kalau minatnya menuntut ilmu adalah tinggi, ia bakal menjadi anak cemerlang. Anak cemerlang adalah modal insan yang amat bernilai bagi negara. Anak seperti ini bermula pembentukan dirinya di rumah. Ibu bapalah guru yang terawal sebelum anak ke sekolah. Sekolah berperanan melanjutkan tradisi pembentukan watak dengan ilmu dan kemahiran di samping pemupukan nilai baik.

Sebagai ibu dan bapa, ilmu dan ketrampilan mendidik adalah perlu. Ilmu mengenai perkembangan minda, emosi, psikologi dan perkembangan psikomotor atau jasmaninya adalah penting bagi memahami pembesaran anak. Ketrampilan memberikan kasih sayang, belaian dan komunikasi amat dituntut kerana naluri yang subur di kalangan anak memerlukan pengisian.

Anak perlu dikenal bakat dan potensinya sejak kecil. Bakat ini perlu digilap dengan kegiatan dan suasana yang mendorong perkembangan naluri yang sihat dan contoh teladan baik. Anak sejak kecil lagi suka bertanya sesuatu yang dilihat dan hal yang dialami di persekitarannya. Anak juga suka bermain dan menonton cerita kartun di media elektronik. Malah, ada anak yang suka berkawan dengan rakan sebayanya.

Pada tahap ini ibu bapa perlu memberikan bimbingan dan pedoman supaya soalan daripada anak dijawab dengan bahasa mudah difahami, penjelasan yang tidak berupa leteran, di samping memuji yang tidak berlebihan sekiranya anak menunjukkan kejayaan dan kebolehan dalam sesuatu perkara. Ia akan memberi rangsangan kepada anak untuk membina sifat yakin diri.

Pertama yang harus dilakukan oleh ibu bapa ialah mewujudkan suasana rumah yang kondusif atau sesuai supaya proses pembelajaran boleh berlaku dengan baik. Anak akan menjadikan ibu bapanya teladan dan dapat belajar daripadanya dengan kasih sayang dan belaian. Sekiranya ibu bapa tidak mewujudkan suasana ceria di rumah, anak tidak akan berasakan ada suasana yang boleh dipelajari di rumah atau rumah yang menyediakan suasana yang tidak teratur di mana pertengkaran ibu bapa sering berlaku, cakap ibu bapa yang tidak serupa bikin, ketegangan sering tercetus dan akhirnya anak tidak berasakan rumah sebagai sekolah awal bagi mereka.

Kasih sayang bermakna ibu bapa melihat anaknya sebagai harta masa depan yang perlu dibentuk secara fitrah. Ibu bapa harus memiliki cara lembut dan bijaksana, tetapi terarah supaya naluri ingin tahu dan meniru disalurkan secara sihat dan mendidik. Kalau anak tersilap, teguran yang membina harus dilakukan. Maki-hamun, gertak bengis dan memukul anak bukan jalan keluar yang diperlukan. Ibu bapa harus mempunyai kesabaran tinggi kerana kerenah anak memerlukan daya komunikasi yang baik supaya ada hubungan dua hala antara ibu bapa dan anak untuk mewujudkan rasa percaya yang tinggi.

Kedua, daya komunikasi yang tinggi di kalangan ibu bapa membolehkan belaian, kasih sayang, tunjuk ajar, memahami gelagat dan tingkah laku mereka supaya tidak wujud jurang antara ibu bapa dengan anak. Jurang hubungan sering berlaku apabila ibu bapa tidak faham kerenah anak dan tidak memiliki pengetahuan dan ketrampilan bagaimana kenakalan dan kelasakan anak dapat diatasi. Jalan singkat selalunya dengan menghukum dan mendera mereka.

Komunikasi menjadi lebih penting apabila anak masuk ke alam remaja. Jadikan anak sebagai kawan dan teman setia. Pada tahap ini, anak sedang mencari identiti diri, suka berkawan, ingin menampilkan bakat dan kebolehan, suka diberikan apresiasi atau penghargaan dan mahukan perhatian terhadap masalah berfikir, emosi dan naluri yang dihadapi. Komunikasi berasaskan ilmu dan pengetahuan, nasihat dan teguran yang mendidik boleh membantu anak mengenal dirinya, tahu akan masalahnya dan diberikan pedoman bagaimana mengatasi.

Ketiga, ibu bapa harus memperuntukkan masa berkualiti bersama anak-anaknya. Ada hak anak terhadap ibu bapa yang mesti diberi dan diraikan. Pada hari ini, ramai ibu bapa yang bekerja dan sibuk di luar rumah.

Bayangkan anak kecil yang ditinggalkan oleh ibu bapa antara lapan hingga 10 jam pada hari kerja akan berasa sunyi, bosan dan kosong. Kalau ibu bapa balik lewat dan sampai di rumah dalam keadaan letih, di samping banyak hal rumah yang tidak terurus, anak akan berasa terpinggir dan tersingkir.

Sekiranya hal ini berlaku berulang ia boleh mendatangkan masalah kepada anak. Masa yang berbaki harus mampu diberikan kepada mereka supaya kebosanan yang terjadi, kesunyian yang berlaku dapat diisi kembali dengan belaian, kasih sayang, malah kegiatan yang merangsang minat dan bakat mereka.

Bagi anak yang sudah menyertai program taska dan tadika sudah tentu mereka mempunyai suasana baru, kawan baru dan juga pengalaman belajar baru. Pada tahap ini kecenderungan anak melakukan sosialisasi adalah tinggi. Dengan kawan baru dan kegiatan baru ia boleh memberikan rasa ceria dan seronok kepada anak. Pada masa sama ibu bapa harus terus memandunya di rumah supaya apa yang dialami di taska dan tadika dapat disuburkan di rumah. Ibu bapa harus sering berkongsi pengalaman anak dan mengukuhkan lagi aspek positif yang dipelajari di sekolah.

Bagi anak yang memasuki program di sekolah rendah, kecergasan mereka dalam bertanya, berkawan, mencontohi, menuntut perhatian dan keraian adalah tinggi. Hasil bertemu dan bergaul dengan rakan sebaya di sekolah, menerusi proses pembelajaran yang lebih terarah, ibu bapa harus membantunya apabila anak kembali ke rumah. Ada ketikanya wujud gelagat baru mempengaruhi anak dari sudut tingkah laku, cara bercakap, adab sopan yang terjadi kepada mereka. Ibu bapa harus peka dan bersedia dengan bijaksana membimbing dan memperbetulkan keadaan. Kalau tidak, gelagat itu boleh membentuk sikap dan cara berfikir anak. Harus diinsafi pengaruh rakan sebaya amat besar kesannya terhadap anak kita.

Apabila anak berada di sekolah menengah, umumnya mereka sudah berada pada tahap akil baligh. Tidak saja jasmaninya berubah, minda, emosi, jiwa dan tingkah lakunya turut berubah. Inilah tahap yang kritikal bagi ibu bapa membuat pemerhatian dan pengesanan supaya perubahan watak dan gelagat itu berlaku secara baik dan terbimbing. Anak pada tahap ini kadang-kadang suka menyendiri dan sebahagiannya suka berkawan. Isikan masa mereka dengan kecenderungan yang sihat dan mendapat kawan baik.

Kealpaan memerhati, mengenal pasti dan mengesan perubahan boleh menyebabkan anak membentuk wataknya secara sendiri dan akhirnya boleh menyebabkan masalah baru berbangkit, adanya jurang pengertian antara ibu dan bapa dan akhirnya wujud ketegangan antara kedua-dua pihak.

Pada tahap kritikal ini, ia menuntut pengertian ibu bapa yang tinggi, mendekati anak dengan sabar dan suburkan perbincangan, pertukaran pendapat yang logik dan meyakinkan dan suburkan diri anak dengan nilai agama yang baik supaya anak pada tahap ini tidak kehilangan pedoman dan arah. Pada tahap ini jiwa memberontak tetap ada dan perubahan anak sekiranya didekati dengan bijaksana, membimbing mereka menjadi orang dewasa yang matang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...