Bila fikiran bercelaru.. perasaan selalu bertanya, kenapa?.. lantas, hati berkata.. kerana dirimu jauh dengan Allah.. Ya Allah .. ampunkan lah diri ini... semoga diri ini tergolong dari mereka yang sentiasa dekat denganMu.. Amin..

Petikan di bawah di ambil dari Berita Harian Online
....................................................................................................................

ABDULLAH bin Abbas pernah ditanya mengenai keadaan orang yang Khawf (takut) kepada Allah SWT. Beliau berkata: ”Hati mereka sentiasa gembira lantaran takut kepada Allah. Mata mereka bercucuran air mata sambil berkata: Bagaimana mungkin kami dapat menikmati kesenangan sedangkan kematian berada di belakang kami, kubur di hadapan kami dan Hari Kiamat dijanjikan kepada kami. Sementara di atas neraka jahanam jalan kami dan di hadapan Tuhan tempat kami berdiri untuk dibicarakan?”
Bayang-bayang ketakutan sentiasa menghantui kita. Manusia memiliki pelbagai jenis ketakutan. Takut kepada penyakit, takut diceroboh harta bendanya, takut menghadapi musibah, takut kehilangan orang dicintai, takut miskin, takut gagal, takut tua, takut tidak glamor dan pelbagai jenis ketakutan seumpama itu.

Semua itu menjadi sifat semula jadi yang terbentuk dalam diri manusia ketika menghadapi realiti kehidupannya setiap hari. Namun sifat takut yang sebegitu tidak seharusnya menghapus sifat takut paling penting dan wajib dimiliki hamba yang beriman, iaitu sifat takut kepada Allah Taala.

Seperti perkataan Ibnu Abbas tadi, takut kepada Allah SWT menjadikan diri kita gembira menikmatinya. Jika takut kepada realiti ujian duniawi, kita pasti akan berasa sedih dan risau.

Berlainan dengan rasa takut pada Allah SWT yang mendatangkan kegembiraan di hati. Anda pasti boleh membezakan ketika anda menangis kehilangan wang ringgit; adakah sama dengan tangisan ketika bersimpuh di hadapan Allah SWT pada waktu tengah malam yang tiada seorangpun bersama anda kecuali Dia. Anda menangis mengakui kesilapan diri dan datang kepada-Nya untuk bertaubat. Adakah sama tangisan itu?

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Ya Allah! Kurniakanlah hamba mata yang banyak menangis, yang dapat menyembuhkan hati dengan tangisan itu kerana takut kepada-Mu, sebelum mata itu berubah menjadi darah.” – (Hadis Riwayat Imam Al-Tabrani)

Ada beberapa faktor menyebabkan seseorang itu kehilangan rasa takut kepada Allah SWT antaranya:

l Tertipu dengan angan-angannya mengenai rahmat Allah SWT. Syaitan membisikkan ke dalam hati mereka bahawa rahmat Allah SWT itu mengatasi kemurkaan-Nya, oleh itu tiada sebab untuk meninggalkan maksiat.

Al-Imam Ibnu al-Qayyim al-Jauzi dalam kitabnya Talbisul Iblis (Belitan Iblis) menuliskan mengenai keadaan orang yang dibelit iblis laknatullah dalam hal menafikan takut kepada Allah SWT kerana mengharapkan rahmat-Nya.

Berkata Abu Amru bin Al-Ala’: “Diceritakan kepadaku bahawa Farazdaq pernah duduk dengan suatu kaum yang menyebut mengenai rahmat Allah, lalu mereka bertanya kepadanya: Mengapa engkau suka mencaci wanita yang baik dan suci? Dia berkata: Cuba kalian semua fikirkan, kalaulah aku berbuat dosa kepada ibu bapaku, sama seperti aku berbuat dosa kepada Tuhanku, apa pendapat kamu, adakah tergamak kedua-duanya melemparkan aku ke dalam kawah yang penuh api? Mereka menjawab: Tentulah tidak, kerana kedua-duanya mengasihimu! Dia berkata lagi: Aku penuh yakin dengan rahmat Tuhanku lebih daripada keyakinanku terhadap rahmat kedua-dua ibu bapaku!”

Ibnu al-Qayyim menjawab dalam tulisannya dengan menyatakan: “Ini adalah kesilapan, yang pertama dia hanya melihat pada rahmat Allah SWT tanpa mengira azab-Nya. Dia melupakan rahmat Allah SWT itu hanya diberi kepada orang yang bertaubat dan bertakwa seperti firman Allah yang bermaksud: “Dan sesungguhnya Aku Maha Pengampun bagi siapa yang bertaubat.” (Surah Taha, ayat 82)

Firman Allah lagi yang bermaksud: “Dan rahmat-Ku meliputi segala sesuatu dan Aku mencatatkannya untuk orang-orang yang takut (bertakwa).” – (Surah al-A’raf, ayat 156)

Bagaimana mungkin orang yang melakukan maksiat, tidak mahu bertaubat serta menganggap baik perbuatan jahat akan mendapat rahmat-Nya? Dan bagaimana mungkin orang yang kotor dengan dosa dapat disamakan dengan orang yang bertakwa? Alangkah sempitnya akal dan gelapnya hati orang yang mencari alasan untuk menghalalkan kemaksiatannya.

l Berasa yakin amalan yang dilakukan mampu menyelamatkannya daripada api neraka, sehingga dia tidak berasa takut berbuat maksiat di samping ketaatannya itu.

Sembahyang dikerjakan tetapi menghasut dan memfitnah orang jadi kegemaran. Puasa jadi amalan namun sayang nafsu tak dapat dikawal. Ada yang suka bersedekah tetapi gaji pekerjanya tidak dibayar. Dia tidak takut kepada azab Allah SWT kerana yakin sedekahnya boleh membela dirinya.

Sungguh terjadi kecelaruan amal dalam diri manusia begini. Baik dan buruk sama dibuat, dia tak tahu di manakah untung nasibnya bergolek. Syurga atau neraka bergantung kepada timbangan hisabnya. Begitulah bahayanya apabila kita beramal tetapi tidak disertai dengan rasa takut kepada Allah SWT.

Takut bukan bermakna lari daripada-Nya, bahkan semakin hamba takut, semakin dekat dia kepada Allah Taala. Sesungguhnya Allah SWT menjadikan hati mereka gembira merasai nikmat ketakutan kepada-Nya.

Penulis bertugas di Pejabat Mufti Sarawak
Dapat emails dari abah.. saje nak simpan dalam website kita, coz dah banyak kali dapat, tapi terus lupa bila lama tak baca.. masa dulu2, masa along sorang je, sempat la jugak ummi practise..tapi, sekarang ni rasa tak sempat sangat..
Ingat balik tentang takde masa ni, insaf terasa..coz rasanya masa yang Allah bagi semua sama pada semua orang.. tapi, Allah dah janji jika kita banyak meluangkan masa untukNya, maka Allah akan meluangkan masa untuk kita.. so, kena koreksi balik diri ini.. maybe dah banyak dosa dan sedikit masa yang ummi luangkan padaNya menyebabkan ummi selalu saje terasa takde masa.. Ya Allah .. dekatkanlah diri kami ini denganMu .. Amin..
So, about this article.. read and practise it..

................................................................................................................................

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu
cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak
kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan
pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat
otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite
yang kene mengemas tapi takpe......... satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg
korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa
makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak
maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa.........kita pun bukan tak biasa merapu.......

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...
Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.


15 Pintu Syaitan Yang Ada Di Dalam Diri Kita

- pintu marah
- cinta dunia
- kebodohan (keengganan menghadiri majlis ilmu)
- panjang angan-angan
- rakus
- bakhil
- suka pada pujian
- riak
- ujub (merasa kagum)
- takut dan gelisah
- buruk sangka
- memandang rendah pada orang lain
- merasa suka pada dosa
- merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
- putus asa daripada rahmat "ALLAH"


15 Senjata Menghalang Syaitan

- Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan baik)
- Banyakkan berzikir
- Banyakan Beristigfar
- Baca "la i' la ha illa anta subha naka inni kuntu minaz zoli min"
- Jangan tidur berseorangan
- Baca doa pagi dan petang
- Bersugi
- Melaksanakan solat jemaah
- Berwudhuk sebelum tidur
- menutup aurat
- Membaca doa masuk tandas.
- Banyak berselawat pada hati
- Bertaubat, beristighfar
- Banyakan baca Al-Quran
- Membaca surah Yassin setiap pagi


Rumah yang Tidak Dimasuki Syaitan


- Rumah yang bersih
- Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki rumah
- Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
- Penghuninya jujur dan memenuhi janji
- Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara mendapatkannya halal)
- Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa mesra)
- Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu Bapa
Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi... jeng!jeng!jeng!... bunyi....aauuummmmm!!!
Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja. Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri.
Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni.
Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah
takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia
diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.
Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di
depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun
terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba.
Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia
bergantungan di tengah-tengah perigi. Di mulut perigi, harimau yg
lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam
mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar
dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak
selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya.
Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan.
Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba
Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor
tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut
tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali
tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh.... cam ner ni. Pas
tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut
tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit
juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni....
habislah jadi mangsa buaya .

Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu
tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih...
Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya,
tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu... bunyi lebah
bawa madu. Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat
lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan
terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat
sehingga tidak terkata. Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu
ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh
sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau
yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di
bawah.

Kalau semua nak tahu , si Hamba Allah itu adalah kita semua.
Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa
mengejar kita, so beringat-ingatlah. 2 ekor buaya itu adalah
malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.
Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita
kalau pendek talinya maka pendeklah umur kita dan kalau panjang
talinya maka panjanglah umur kita.
Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam
yang sentiasa menghakis umur kita.Kan tikus tu gigit tali tu.
Madu..., madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi
adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke
dalam mulutnya,dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila
dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak
ingat Allah. Astaghfirullah...
Petikan daripada Harian Metro : 15hb April 2007
.............................................................................................
Kembali ke pangkal jalan


SELAYANG: Sejak kali pertama diadakan pada 22 April 2003, Kem Smart Remaja yang dikhususkan kepada pelajar sekolah menengah bermasalah di Selangor sudah ‘mengeluarkan’ hampir 500 pelajar.

Daripada jumlah itu, ada yang berjaya dalam kehidupan masing-masing, malah tidak kurang juga menjadi tenaga penggerak dalam pertubuhan Gerakan Ehsan Selangor (GES), satu daripada penganjur program berkenaan.

Setiausaha Kehormat GES, Mahezan Baharom Shah, berkata program yang turut dianjurkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Selangor itu terbukti membantu pelajar bermasalah kembali ke pangkal jalan.

“Pelbagai masalah kami temui sepanjang mengendalikan kem ini. Antaranya remaja yang mengaku terbabit dalam kes jenayah seperti merompak, mencuri, bergaduh, seks bebas, lumba haram, gansterisme dan peras ugut.

“Menyedihkan kerana pada usia semuda 14 tahun, mereka terbabit dalam kes yang boleh dianggap berat atau serius. Begitupun, kami berusaha membantu mereka kembali ke pangkal jalan.

“Memang ada yang berjaya kerana selepas kem ini kita buat susulan di sekolah sehingga mereka selesai menduduki SPM (Sijil Peperiksaan Malaysia), malah selepas itu juga ada yang dibantu,” katanya.

Mahezan ditemui di Pusat Belia Bukit Lagong ketika mengendalikan kem Smart Remaja Siri Ke Lapan bermula 9 hingga 12 April lalu.

Katanya, sebelum ini iaitu dalam siri awal kem berkenaan, peserta membabitkan pelajar tingkatan empat, tetapi wujud masalah membuat tindakan susulan kerana selepas tingkatan lima mereka tamat belajar.

Namun, katanya, selepas diubah kepada pelajar tingkatan dua, baru kesannya diperoleh apabila pemantauan dan tindakan susulan boleh dibuat bagi memastikan golongan itu berubah menjadi manusia lebih baik.

Mahezan berkata, dalam program itu peserta dikehendaki mengikuti tiga kem membabitkan kursus asas, kursus sahsiah dan peningkatan jati diri.

“Kursus asas ini lebih kepada mengenali diri, keluarga terutama emak dan ayah, serta kelebihan diri. Selepas itu, baru mereka menghadiri kursus sahsiah yang berorientasikan agama mempelajari fardu ain dan kifayah.

“Untuk kem terakhir, mereka didedahkan dengan aspek peningkatan jati diri seperti mempunyai hala tujuan selepas SPM dan wawasan mereka untuk masa depan,” katanya.

Sepanjang mengendalikan kem berkenaan, Mahezan berkata, masalah utama yang kerap ditemui atau membelenggu peserta ialah pengetahuan agama mereka cetek.

Sebagai contoh, katanya, ada yang tidak tahu mengucap dan sembahyang dengan tertib, meskipun usia masuk 14 tahun.

“Memang sedih melihat keadaan peserta, terutama yang kurang ilmu agama. Jadi tugas kami di sini ialah mendidik mereka daripada segi psikologi dan rohani, sekurang-kurangnya selepas keluar nanti mereka ada asas,” katanya yang turut menggunakan modul daripada Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN).

Mengenai pemilihan peserta, Mahezan berkata, pelajar dipilih pihak sekolah dan nama mereka dihantar ke Pejabat Pendidikan Daerah sebelum diserahkan kepada penganjur.

Dalam kem siri kelapan baru-baru ini, 53 pelajar membabitkan daerah Petaling dan Hulu Langat menyertainya dengan pecahan 34 lelaki dan 19 wanita.

Dalam pada itu, Mahezan berkata, pihaknya memerlukan sumbangan pelbagai pihak, sama ada swasta atau badan bukan kerajaan (NGO) untuk memastikan lebih ramai peserta dapat menyertai selain memantapkan lagi program berkenaan.

.......................................................................................................

semasa baca berita ni.. pelbagai perasaan timbul.. takut, risau, bimbang, sedih dan hati tak tenang bila fikirkan masa depan anak - anak akan datang..
yang ummi copy di atas ni, hanyalah sebahagian daripada berita yang dipaparkan dalam akhbar berkenaan, bukan lagi pengakuan anak - anak yang boleh digelar dengan nama 'setan cilik' tu.. entahlah.. menitis air mata ummi bila baca pengakuan mereka, yang mana teramat teruk dan tak pernah terfikir di fikiran ummi, yang mereka sanggup melakukan semua perbuatan tersebut.. Ya Allah .. Selamatkanlah keluarga kami dari semua ini.. hindarilah kami dari fitnah dunia Ya Allah.. kami takut dengan azabMu.. Ya Allah, bimbinglah kami.. Amin Ya Allah..
Tapi, yang pasti.. penyebab utama mereka terjebak dalam kes - kes sebegini kerana kurangnya didikan agama daripada their parents. Sebagaimana petikan berita di atas
" Sepanjang mengendalikan kem berkenaan, Mahezan berkata, masalah utama yang kerap ditemui atau membelenggu peserta ialah pengetahuan agama mereka cetek."
Betulla bagai yang dijangka, mereka ini tidak diberikan apa yang sepatutnya mereka dapat.. iaitu pendidikan agama.. apabila ibubapa tidak menitikberatkan amanah yang telah Allah letakkan pada mereka, maka inilah padahnya.. anak - anak akan terumbang ambing tanpa satu pegangan yang kukuh.. mereka tidak tahu arah mana yang perlu mereka ambil.. dan, mereka tidak pandai dan tidak bijak dalam membuat keputusan.. Ya Allah.. Na uzubilLah..
Jika diteliti, mereka sebenarnya teringin menjadi baik dan menjadi 'seorang' yang berguna.. mereka ini lahir dalam fitrah, suci dan bukan mereka yang berhak mencorak masa depan mereka.. tugas ini, amanah ini, ibubapa mereka yang sepatutnya pikul.. ya, memang ibubapa mereka yang bersalah..
Ya Allah.. takut bila difikirkan semua ini.. beratnya amanahMu ini Ya Allah.. bimbang dengan diri sendiri?? adakah aku ini sudah menjalankan amanahMu ini dengan betul??.. adakah hambaMu ini sudah mengajarkan apa yang sepatutnya anak - anak dapat?? Ya Allah, risau dengan kedhaifan diri ini, takut amanah yang diberikan, tak tertunai.. Na uzubillah.. Ya Allah, bimbinglah kami Ya Allah.. kami takut dengan siksaMu di akhirat nanti.. Bimbinglah kami ke jalanMu Ya Allah.. kasihanilah kami Ya Allah..

petikan dari http://ummsyuhada.blogs.friendster.com/bicara_hati/ ................................................................................

Kuliah Maghrib, Masjid Batu, 4 Mac 2007, Ustaz Sidek Noor

Sedikit perkongsian...

Akhlak yang elok dibentuk dari kecil lagi, dari awal kejadian lagi. Di sinilah ibu bapa memainkan peranan masing-masing untuk membentuk akhlak yang baik dalam diri anak-anak. Sebenarnya, nak didik anak-anak jadi seorang yang mempunyai akhlak yang baik bermula sebelum berkahwin lagi. Seorang lelaki mesti cari seorang calon isteri yang solehah, begitu juga sebaliknya. Asas agama yang baik pada suami dan isteri, insyaAllah akan terbentuklah keluarga yang diberkati Allah.

Isteri adalah amanah Allah kepada suami. Ustaz menceritakan satu kisah di zaman para sahabat. Ada seorang sahabat ni tak tahan dengan isterinya yang suka berleter. Dia ingin meminta nasihat daripada Saidina Umar berkenaan perkara tersebut. Sampai je dia di hadapan rumah Saidina Umar, dia terdengar isteri Saidina Umar duk berleter kat Saidina Umar. Lalu sahabat tersebut membatalkan hasratnya untuk bertemu dengan Saidina Umar sebab perkara yang sama turut berlaku pada Saidina Umar. Tapi Saidina Umar ternampak sahabat ni, dipanggilnya sahabat tersebut dan bertanyakan tujuan kedatangannya. Kata sahabat tersebut, "Sebenarnya wahai Amirul Mukminin, aku mahu meminta nasihat darimu tentang isteriku yang sangat suka berleter tapi apabila aku sampai ke rumahmu, aku dapati perkara yang sama berlaku ke atasmu. Lantas aku batalkan niatku untuk mendapatkan nasihatmu." Jawab Saidina Umar, "Wahai sahabat, isteri adalah amanah Allah. Isteriku terlalu banyak kelebihannya. Dia telah memasak makanan untukku, membasuhkan pakaian untukku dan dialah juga yang menyusukan anakku sedangkan itu semua bukanlah kewajipannya. Akulah yang sepatutnya memasak, membasuh, dan aku jugalah yang sepatutnya mencari orang untuk menyusukan anakku. Disebabkan kelebihannya yang banyak itulah, maka aku sabarkan diriku terhadap kelemahan dirinya yang satu itu (berleter)."

Urusan mendidik anak-anak adalah amanah Allah kepada ibu bapa. Ia adalah suatu tanggung jawab yang penting dan berat untuk dilaksanakan. Bak kata ustaz, menghasilkan berpuluh-puluh kereta lebih mudah daripada menghasilkan generasi soleh/ah dengan keadaan masyarakat yang haru-biru sekarang ni. Kadang-kadang, anak-anak rosak disebabkan masyarakat sekeliling. Sebab tu la setiap Muslim memainkan peranan dalam membentuk masyarakat yang baik seterusnya membentuk sebuah negara Islam.

Anak-anak harus dididik untuk memberi sumbangan pada Islam, biasakan mereka dengan pakaian-pakaian Islam (anak lelaki dibiasakan pakai seluar panjang dan berkopiah, anak perempuan dibiasakan dengan pemakaian tudung) agar mereka sinonim dengan pakaian-pakaian Islam, cenderungkan anak-anak ke arah membuat perkara kebaikan dan jangan biar mereka buat perkara-perkara jahat. Tapi, kalau pun hendak mendenda anak-anak atas kesalahan mereka, biarlah munasabah. Jangan terlalu berkasar dengan mereka samapai lebam-lebam, luka-luka di badan.

Dan jangan pula disayang secara berlebihan dan jangan diajar mereka hidup mewah. Ajar anak-anak jadi zuhud, jadikan mereka seorang yang berani, pemurah dan jadikan mereka seorang mujahideen. Kawal juga TV...pilih siaran yang bermanfaat untuk ditonton. Dan pastikan juga makanan yang diberi pada anak-anak dan isteri adalah halal dan daripada sumber yang halal. "We are what we eat..."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...