Buta Setelah Melihat, Ujian Untuk Mencapai Syurga Allah


Daripada Anas RA katanya,

“Aku dengar Rasulullah SAW bersabda bahawa Allah telah berfirman, “Apabila aku menguji seorang hamba-Ku dengan mengambil dua benda yang amat dikasihinya sedangkan dia menerima dengan sabar dan ikhlas, nescaya aku akan memberi ganjaran syurga di akhirat kelak.“ Yang Rasulullah maksudkan dengan dua benda yang amat dikasihi itu ialah dua matanya.

Huraian Hadith:
Allah menguji manusia bukan kerana kekurangan ilmu-Nya, tetapi untuk melahirkan atau menunjukkan kepada hamba berkenaan dan orang lain tentang kesabaran yang dimiliki yang melayakkan mendapat ganjaran daripada Allah kerana ganjaran yang dijanjikan mengikut kadar kepayahan yang dihadapinya.
Menjadi buta selepas melihat adalah dugaan Allah, sekiranya orang yang menjadi buta itu bersabar Allah akan kurniakan syurga sebagai gantinya.

Allah SWT akan memberi balasan syurga terhadap orang yang sabar menerima ujiannya.
Mata ialah sebesar-besar kurniaan Allah yang mempunyai peranan utama di dalam kehidupan seseorang. Oleh itu mata hendaklah digunakan untuk perkara manfaat dan diredai Allah
Riwayat: Bukhari
Kategori: Akhlak

Sumber

Posted by Sulam Kaseh on 23:56. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 comments for "Buta Setelah Melihat, Ujian Untuk Mencapai Syurga Allah"

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...