Ulama Muda PAS Pula Nasihat Ulama muda Umno..

IFF dikritik banyak pihak. Antara yang lantang mengkritik ialah Pemuda PAS. Mereka kritik melalui ucapan, tulisan dan demo. Ulama muda UMNO nasihat PAS, kalau nak nasihat tu biarlah beradab. Istilah popular yang sering ditujukan kepada PAS yang orang PAS dah tak larat nak denagar dan baca ialah "Tarik tangan pemimpin untuk dinasihati."

Semalam, ulama muda PAS, iaitu ketua Pemudanya Ust Nasrudin Hasan pula menasihati ulama muda UMNO supaya sepatutnya dia menasihati pembesar dan pemerintah bukan mengipas mereka..

Saya dan kita semua sebagai umat Islam sepatutnya amat berterimakasih kepada NGO-NGO yang menimbulkan isu ini , menjelaskan dan membantahnya.  Termasuk juga isu-isu lain seperti isu iklan raya TV3 santa claus pak haji yang dengan sebab merekalah pihak berkenaan secara terbuka dan sukarela menarik balik iklan berkenaan.

Dan mengenai nasihat ust Nasrudin Hasan kepada ulama muda UMNO agar beri nasihat kepada pemimpin bukan mengipas mereka. Yang ini saya tak bersetuju. Sebenarnya saya yakin ulama muda ini telahpun menarik tangan pemimpin kita dan menasihati mereka jauh dari orang dan khalayak ramai. Sebab itulah ust Nasrudin Hasan dan kita semua tak tahu.ha ha ha ha..!
Baca lanjut di : Al-Ahkam
Written by Administrator   
Sunday, 24 October 2010 08:23
Oleh zain-ys         

---Petikan Berita----
Ulama muda Umno patut nasihat, bukan kipas

KUALA LUMPUR, 23 Okt: "Ulama muda Umno sepatutnya menasihati pemerintah dan pembesar, bukan mengipasnya dalam perkara yang beliau sendiri tahu ia salah," kata Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hasan ketika memberi respons kepada kenyataan Fathul Bari yang berucap dalam perhimpunan Agung Umno di PWTC, hari ini.

Nasrudin berkata, semua orang yang menyaksikan bentuk persembahan Festival Busana Muslim (Islamic Fashion Festival) itu melihat pertunjukan tersebut bercanggah dengan Islam.

"Apa yang kita bantah ialah pertunjukkan fesyen  yang kita saksikan melalui satu siaran yang disiarkan oleh CNN dan juga melalui laman web IFF sendiri," katanya ketika dihubungi tadi.

Beliau memberitahu bahawa Pemuda PAS dan NGO Islam bukanlah bertindak melulu tetapi Datin Seri Rosmah Mansor sebagai penaung yang hadir dalam majlis tersebut mesti bertanggungjawab, memohon maaf, bertaubat dan tidak mengulangi kesilapan tersebut.

"Sering kali orang pertikai kenapa bantah mungkar itu, kenapa tidak tanya dulu penganjur dan penaungnya?

“Kalau saya tanya kembali masa putuskan (untuk) menganjurkannya mengapa tidak tanya ulama dahulu?

"Sepatutnya sebelum buat kena tanya dulu, bukan dah buat orang kena tanya mereka (penganjur dan penaung) mengapa mereka buat," katanya.

Beliau juga melihat tindakan Fathul Bari mempertahankan Rosmah itu sebenarnya akan terus mengheret pemimpin itu kekal dalam maksiat.

Ulama muda Umno tersebut juga dilihat cuba membersihkan Rosmah yang menaungi penganjuran itu agar kesalahan itu ditanggung oleh penganjur.

"IFF boleh terus berkarya menghasilkan reka fesyen selama mana ia tidak bertentangan dengan Islam dan Datin Seri Rosmah boleh menaunginya tanpa halangan selama mana ia tidak mengulangi penganjuran seperti di Monte Carlo," tambahnya.

Dewan Pemuda PAS juga, ujarnya akan memberikan pandangan bertulis yang berasaskan Islam kepada penganjur mengenai perkara itu.

Timbalan Ketua Lajnah Ulama Pelapis Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Azhar Yahya dalam kenyataannya pula menganggap tindakan IFF itu secara spontan telah mengguris perasaan para pecinta Rasulullah s.a.w. dan pendokong syariat Islam.

Katanya, sekiranya Rosmah tidak mahu bertanggungjawab jangan sesuka hati hendak menjadi penaung kepada program seperti itu.

"Fathul Bari bila dikalungkan sebagai ulama muda, maka pastinya akan mempertahankan pengalungnya.

"Kini isteri pengalungnya sedang dipaliti najis yang dinamai kononnya Islamik, maka tidak hairanlah Fathul Bari muncul dengan megahnya di PWTC membelai manja para perwakilan kononnya pembangkang tidak berakhlak Islam," katanya. [harakahdaily]

Posted by Sulam Kaseh on 23:59. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 comments for "Ulama Muda PAS Pula Nasihat Ulama muda Umno.."

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...